Scurt istoric

Istorie Aprilie 12, 2014

Istoria satului Boureni începe în anul 1921, prin împroprietarirea cu pamânt a unor locuitori din zona Cristești – Moțca. Satul s-a numit mai întâi Principele Nicolae, apoi Dădeștii Noi și abia după cel de al doilea război mondial a căpătat numele pe care îl are astăzi. 

Prima biserică a satului, distrusă în timpul celui de al doilea război mondial, a fost ctitorită în anul 1930. După război sătenii din Boureni și-au ridicat o nouă bisericuță, cu hramul “ Sfântul Mare Mucenic Dimitrie ”, sfințită la 13 februarie 1955 de către I.P.S. Mitropolit Sebastian Rusan, în timpul păstoririi preotului Vasile Păstrăguș.

            Din data de 26 octombrie 1984 este instalat paroh al parohiei Boureni P.C. Pr. Vasile Onea. Odată cu acest moment viața pastorală din satul Boureni a cunoscut un deosebit dinamism. Mai întâi în 1986, a fost ridicată din temelii noua casă parohială. Pentru că biserica veche se afla într-o stare avansată de degradare, în noiembrie 1989 începe săparea fundației noii biserici cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”, căreia în ziua de 10 mai 1990 îi este pusă piatra de temelie, pentru ca în luna noiembrie 1990, biserica sa fie zidită și pregatită deja pentru pictură. Prima Sfântă Liturgie în noua biserică a fost săvârșită în ziua de 25 martie cu binecuvântarea I.P.S. Mitropolit Daniel. În paralel cu zidirea bisericii în noiembrie 1990 a fost construită casa de prăznuire iar în luna august 1992 au fost începute lucrările la turnul clopotniță care adăpostește și paraclisul “Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”  lucrări care s-au terminat în 1995. Ca o punte de legatura între trecut și prezent și în amintirea ctitorilor vechii biserici în acest paraclis se păstrează icoanele și obiectele de mobilier din prima biserică.

            În perioada 1992 – 1997 biserica “Adormirea Maicii Domnului” și casa de prăznuire au fost împodobite cu frescă în stil neobizantin, echipa de pictori fiind condusă de Ioan si Daniela Moldoveanu. Mobilierul și catapeteasma au fost executate în stilul mesterilor din Moldova de Dumitru si Gheorghe Bița.

            Întreaga ctitorie de la Boureni – biserică, praznicar, casă parohială, clopotnită, este un semn al ajutorului dumnezeiesc și al credinței lucrătoare a creștinilor ortodocși care au dovedit o vie solidaritate și într-ajutorare. La lucrarile efectuate au contribuit credincioși din peste 50 de parohii din cuprinsul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, pomelnicul ctitoricesc al bisericii numărând nu mai puțin de 6000 de ctitori mari. Pentru credința și jertfelnicia creștinilor din Boureni, ilustrată în monumentala biserică pe care au ctitorit-o, I.P.S. Mitropolit Daniel a dorit ca târnosirea ei sa fie un eveniment deosebit și de aceea la sfințire a fost invitat și I.P.S. Damaskinos, Mitropolitul Elvetiei, venit la Iași pentru a participa la festivitățile prilejuite de hramul Catedralei mitropolitane.

            Joi 15 octombrie 1998 satul a trăit sărbătoarea unică a sfințirii noii biserici. Încă de dimineața pelerini veniți din satele din jur și din toată Moldova au participat la Sfânta Liturgie oficiată de un sobor de peste 50 de preoți în frunte cu P.S. Calinic Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, la sfârșitul Sfintei Liturgii, soborul de preoți și multimea de credincioși au întâmpinat cu flori și bucurie pe I.P.S. Mitropolit Daniel si I.P.S. Damskinos.

            În memoria eroilor parohiei noatre care au căzut pe câmpul de luptă în al doilea război mondial, în anul 2004 am înălțat un monument care se află în incinta bisericii parohiale. Pentru a cinsti în mod deosebit Sfânta Cruce, în parohie există 9 troită, diferite una de alta.

            Actualmente parohia este alcătuită de un număr de 420 de familii din care 82 văduvi, iar ca suflete 1525 (din care aproooxxximativ 500 plecați la lucru în străinătate). În parohie mai există 60 de suflete pe stil vechi și două familii de creștini neoprotestanți.